- Fakulta
- Fakulta technologická
- Program
- Technologie a hodnocení potravin | B0721A210002
- Název
- Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie | T19004
- Forma
- Prezenční
- Typ
- Bakalářský
- Jazyk
- Čeština
- Udělovaný titul
- Bc.
- Délka studia
- 3 roky
Anotace
Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.
Požadavky na přijetí
Podmínky pro přijetí ke studiu jsou stanoveny Směrnicí děkana k přijímacímu řízení, která je každoročně vydávána na Fakultě technologické. V této směrnici jsou konkretizovány požadavky pro přijetí v daném akademickém roce a je zveřejňována na úřední desce FT (https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/legislativa-prijimacich-rizeni/). Podmínkou pro přijetí ke studiu v bakalářském studijním programu je dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání.
Další informace o přijímacím řízení fakulty
Profil absolventa
V případě specializace Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie mají absolventi rozšířené kompetence v oblasti mikrobiologické analýzy potravin, schopnosti predikce změny jakosti a bezpečnosti potravin a také v segmentu výroby mikrobiologických (například čistých mlékařských kultur, starterových kultur aj.) a enzymatických preparátů a v neposlední řadě také v oblasti biosyntézy některých komponent doplňků stravy (například vitaminy, aminokyseliny, konzervační látky, např. kyselina mléčná aj.).
Předpoklad uplatnitelnosti
Absolventi se mohou uplatnit v podnicích biotechnologického a potravinářského průmyslu a dalších oborech, kde se aplikují živé organizmy nebo jejich metabolity (produkty). Další uplatnění mohou hledat v kontrolních a zkušebních laboratořích a státní správě.