Fakulta technologická

Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie

Podat přihlášku

Anotace

Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.

Požadavky na přijetí

Podmínky pro přijetí ke studiu jsou stanoveny Směrnicí děkana k přijímacímu řízení, která je každoročně vydávána na Fakultě technologické. V této směrnici jsou konkretizovány požadavky pro přijetí v daném akademickém roce a je zveřejňována na úřední desce FT (https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/legislativa-prijimacich-rizeni/). Podmínkou pro přijetí ke studiu v bakalářském studijním programu je dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání.

Další informace o přijímacím řízení fakulty

Profil absolventa

V případě specializace Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie mají absolventi rozšířené kompetence v oblasti mikrobiologické analýzy potravin, schopnosti predikce změny jakosti a bezpečnosti potravin a také v segmentu výroby mikrobiologických (například čistých mlékařských kultur, starterových kultur aj.) a enzymatických preparátů a v neposlední řadě také v oblasti biosyntézy některých komponent doplňků stravy (například vitaminy, aminokyseliny, konzervační látky, např. kyselina mléčná aj.).

Předpoklad uplatnitelnosti

Absolventi se mohou uplatnit v podnicích biotechnologického a potravinářského průmyslu a dalších oborech, kde se aplikují živé organizmy nebo jejich metabolity (produkty). Další uplatnění mohou hledat v kontrolních a zkušebních laboratořích a státní správě.

Studijní plány

Rok platnosti: 2025